Lisokabtageenimaraleuseeli suurisoluisen B-solulymfooman kolmannen linjan hoidossa
Nousiainen, Pia; Lamminsalo, Marko; Rahkonen, Atte
Tämä arviointi käsittelee lisokabtageenimaraleuseelin (liso-cel, kauppanimeltä Breyanzi) hoidollisia ja taloudellisia vaikutuksia uusiutuneen tai hoitoon reagoimattoman diffuusin suurisoluisen B-solulymfooman (DLBCL), primaarisen välikarsinan suurisoluisen B-solulymfooman (PMBCL) ja gradus 3B follikulaarisen lymfooman (FL3B) hoidossa aikuispotilailla, jotka ovat aiemmin saaneet vähintään kahta systeemistä hoitoa. Liso-cel on CD4-positiivisia ja CD8-positiivisia T-soluja 1:1–suhteessa sisältävä CAR-T-hoito ja sitä on tutkittu tässä käyttöaiheessa pääasiassa kahdessa tutkimuksessa.
Liso-celin näyttö tarkasteltavassa käyttöaiheessa perustuu pääosin yhdysvaltalaiseen faasin I avoimeen, yksihaaraiseen, saumattomaan monikeskus- ja monikohorttitutkimukseen (TRANSCEND-NHL-1). TRANSCEND-NHL-1-tutkimuksessa ensisijaisena lopputulosmuuttujana oli puolueettoman arviointiryhmän arvioima kokonaisvasteosuus (ORR). Toissijaisia lopputulosmuuttujia olivat täydellisen vasteen osuus (CR), vasteen kesto (DOR), elossaoloaika ennen taudin etenemistä (PFS), kokonaiselossaoloaika (OS) ja liso-celin turvallisuus. Liso-cel-hoitoa on tutkittu myös pienemmässä faasin II avoimessa yksihaaraisessa monikeskus- ja monikohorttitutkimuksessa (TRANSCENDWORLD), jonka ensisijainen lopputulosmuuttuja oli puolueettoman arviointiryhmän arvioima ORR.
TRANSCEND-NHL-1-tutkimuksessa oli 257 potilasta (LBCL teho -kohortti), jotka saivat vähintään yhden annoksen liso-celiä ja joilla oli PET-positiivinen tauti ennen infuusiota. Kokonaisvasteen sai 187 (73 %) potilasta ja täydellisen vasteen 136 (53 %) potilasta. Vasteen keston mediaani oli 23,1 kuukautta ja täydellisessä vasteessa 26,1 kuukautta (tiedonkeruun katkaisukohta 4.1.2021). Vasteen saavuttamiseen meni keskimäärin yksi kuukausi. PFS-mediaani oli 6,8 kuukautta ja OS-mediaani 27,3 kuukautta.
TRANSCENDWORLD-tutkimuksen tehotulokset olivat huonommat kuin TRANSCEND-NHL-1-tutkimuksen. Kohortissa 3 (n = 36) vasteen saavutti 22 (61,1 %) potilasta ja täydellisen vasteen saavutti 12 (33,3 %) potilasta. Vasteen keston mediaani oli 3,5 kuukautta. Tutkimuksessa PFS-mediaani oli 3,25 kuukautta ja OS-mediaani 15 kuukautta. Myyntiluvan haltijan suorittamassa tutkimusten tuloksia vertailevassa D120-analyysissa tulokset lähenivät toisiaan, mutta vasteen kesto oli edelleen huomattavasti huonompi kohortin 3 potilailla verrattuna LBCL teho -kohortin potilaisiin.
Elämänlaatua mitattiin TRANSCEND-NHL-1-tutkimuksessa EORTC-QLQ-C30- ja EQ-5D-5L-mittareilla, joiden kyselyihin osallistui 181/269 (67 %) ja 186/269 (69 %) kaikista vähintään yhden liso-cel-annokset saaneista potilaista (n = 269). EORTC-QLQ-C30-mittarilla potilaiden vastaustulokset paranivat kahdessa ulottuvuudessa ja muiden ulottuvuuksien vastaukset pysyivät samankaltaisina. EQ-5D-5L-mittarin vastauksissa havaittiin mitatun elämänlaatuindeksin huononeminen yhden kuukauden jälkeen liso-cel-infuusiosta ja paraneminen kuudesta kuukaudesta kahdeksaantoista kuukauteen saakka.
6
Kokonais- ja täydellisen vasteen tulokset olivat samansuuntaisia suurimmassa osassa histologisista alaryhmistä LBCL teho -kohortin vasteisiin verrattuna mutta varsinkin PMBCL- ja FL3B-potilaiden vasteet olivat parempia ja pidempikestoisia LBCL teho -kohortin ja muiden histologisten alaryhmien vasteisiin verrattuna.
TRANSCEND-NHL-1-tutkimuksen yksihaaraisen tutkimusasetelman takia myyntiluvan haltija vertasi liso-celiä ankkuroimattomilla kaltaistetuilla epäsuorilla vertailuilla kahteen muuhun CAR-T-soluhoitoon, aksikabtageenisiloleuseeliin (axi-cel) ja tisagenlekleuseeliin (tisa-cel). Epäsuoran vertailun perusteella liso-celin ja axi-celin tehotulosten välillä ei ollut osoitettavissa tilastollisesti merkitseviä eroja. Liso-cel osoittautui teholtaan (ORR, CR, PFS ja OS) tisa-celiä paremmaksi. Turvallisuustuloksissa liso-celin haittaprofiili oli suotuisampi kuin axi-celin ja samankaltainen kuin tisa-celin. Fimean arviointiryhmän näkemyksen mukaan epäsuorien vertailujen tuloksiin liittyy merkittävää epävarmuutta tutkimusten yksihaaraisuuden ja varsinkin axi-celin vertailun hyvin pienen efektiivisen otoskoon vuoksi.
Lähes kaikilla turvallisuuspopulaation (n = 270) potilailla havaittiin jonkin asteinen haittatapahtuma ja lähes puolella potilaista (45 %) vakava haittatapahtuma. Liso-cel-hoitoon liittyviä minkä tahansa asteisia haittatapahtumia ilmeni 201 (74 %) potilaalla ja vaikeita tai henkeä uhkaavia haittatapahtumia 93 (35 %) potilaalla. Yleisimmät haittatapahtumat seurannan aikana, jotka ilmenivät 90 päivän aikana infuusiosta, olivat neutropenia, anemia, uupumus, sytokiinioireyhtymä ja pahoinvointi. Tutkimuksen aikana LBCL teho -kohortissa kuoli 133 (49 %) potilasta, joista suurin osa (100 potilasta) kuoli etenevään tautiin (tiedonkeruun katkaisu 4.1.2021). Fimean kliinisen asiantuntijan näkemyksen mukaan liso-cel-hoito ei eroa merkittävästi muista CAR-T-hoidoista haittojen osalta.
Myyntiluvan haltija toimitti Fimealle hintavertailun liso-celin ja axi-celin lääkekustannuksista. Hintavertailu perustui epäsuorassa vertailussa osoitettuun liso-cel- ja axi-cel-hoitojen vähintään samankaltaiseen tehoon ja turvallisuusprofiiliin kyseessä olevassa käyttöaiheessa ja potilaspopulaatiossa. Hintavertailussa liso-celin ja axi-celin veroton tukkuhinta oli kummallakin hoidolla 327 000 € potilasta kohden. Myös tisa-cel (veroton tukkuhinta 320 000 €) on hyväksytty tähän käyttöaiheeseen, mutta myyntiluvan haltija ei huomioinut tisa-celiä hintavertailussaan.
Myyntiluvan haltijan arvion mukaan Suomessa voisi olla vuosittain 48 CAR-T-soluhoidoille soveltuvaa potilasta kyseisessä käyttöaiheessa. Fimean kliinisen asiantuntijan mukaan potilasmäärä on todennäköisesti ylimitoitettu.
Listahinnoin laskettu vuosittainen kokonaiskustannus 48 potilaan liso-cel-hoidolle olisi 15,7 miljoonaa euroa. Budjettivaikutus vaihtelisi tällöin välillä 0–0,4 miljoonaa euroa muihin CAR-T-soluhoitoihin (axi-cel, tisa-cel) verrattuna. Todellinen budjettivaikutus on jotain tältä väliltä, sillä hoitojen käyttöosuudet eivät ole Fimean tiedossa. Keskeisin epävarmuustekijä kokonaiskustannuksissa on potilaiden lukumäärä.
Esitetyt kustannukset on laskettu listahinnoin eikä Fimealla ole tiedossa lääkehoitojen mahdollisesti sairaaloille myönnettäviä alennuksia.
↧