Lääkkeiden saatavuus Suomessa : Katsaus lääkkeiden saatavuushäiriöihin
Lehtinen, Julia; Linnolahti, Johanna; Luhtanen, Päivi; Myllyntausta, Minna
Lääkevalmisteiden merkittävästi lisääntyneet saatavuushäiriöt aiheuttavat ongelmia niin potilaille kuin terveydenhuollon ammattilaisille. COVID-19-pandemia lisäsi saatavuushäiriöitä edelleen, ja vuosi 2020 oli huippuvuosi saatavuushäiriöissä mitattuna. Fimea on tässä julkaisussa selvittänyt saatavuushäiriöiden kehitystä sekä häiriöiden taustalla olevia syitä. Lääkkeiden saatavuustilannetta voidaan kuvata paitsi lääkeyritysten tekemien saatavuushäiriöilmoitusten avulla, myös Fimean myöntämien velvoitevarastoinnin alituslupien, erityislupien ja poikkeuslupien avulla. Näiden lupamenettelyjen tarkoituksena on lääkehuollon jatkuvuuden turvaaminen, kun lääkevalmisteella on saatavuushäiriö tai myyntiluvallista lääkevalmistetta ei ole markkinoilla.
Eniten saatavuushäiriöitä on viime vuosina raportoitu hermostoon vaikuttavista lääkkeistä sekä sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeistä. Samat terapiaryhmät korostuivat myös Fimean myöntämissä velvoitevarastoinnin alitusluvissa. Lääkevalmisteiden tuotantoon liittyvät syyt ja lisääntynyt kysyntä ilmoitettiin vuonna 2021 tärkeimmiksi saatavuushäiriöitä aiheuttaviksi tekijöiksi. Lääkevalmistuksen keskittyminen Euroopan ulkopuolelle sekä lääkkeiden toimitusketjun pirstaloituminen ympäri maailmaa tuovat omat haasteensa saatavuuden näkökulmasta. Esimerkiksi tietyn vaikuttavan aineen valmistuksen keskittäminen harvoille toimijoille lisää riskiä saatavuushäiriöihin. Myös lääkevalmisteen elinkaaren vaiheet, kuten patentin raukeaminen, sekä hinta voivat vaikuttaa sen kaupalliseen kannattavuuteen ja sitä kautta lääkeyrityksen intressiin pitää valmiste markkinoilla. Fimean tekemän selvityksen tulokset ovat samansuuntaisia muiden EU- ja ETA-maissa havaittujen lääkkeiden saatavuushäiriöiden kanssa, joista EU komissio julkaisi selvityksen joulukuussa 2021.
Suomi on osa globaalia lääkemarkkinaa ja hyvin riippuvainen lääkkeiden maahantuonnista. Fimea tekee aktiivista yhteistyötä lääkealan toimijoiden sekä muiden EU- ja ETA-maiden lääkeviranomaisten kanssa lääkkeiden saatavuuden parantamiseksi. COVID-19-pandemia on entisestään korostanut varautumisen sekä reaaliaikaisen lääkkeiden saatavuus- ja varastotietojen tärkeyttä. Tärkeää olisi myös päästä puuttumaan saatavuushäiriöiden juurisyihin, jolloin saatavuushäiriöitä olisi mahdollista paremmin ennaltaehkäistä.
↧