Nusinerseeni spinaalisen lihasatrofian hoidossaNusinerseeni spinaalisen lihasatrofian hoidossa
Härkönen, Ulla; Kiviniemi, Vesa; Lipponen, Anne; Oravilahti, Tuomas
Spinaalinen lihasatrofia (spinal muscular atrophy, SMA) on harvinaissairaus, johon ei ole parantavaa hoitoa. Vakavimmat SMA-taudin muodot voivat johtaa hengitysvajaukseen ja kuolemaan jo varhaislapsuudessa, kun taas lievimmät tautimuodot puhkeavat vasta aikuisiällä ja oireilevat lievänä tai kohtalaisena lihasheikkoutena.
Nusinerseeni on lannepistolla selkäydinnesteeseen annosteltava uusi lääkeaine, joka on tarkoitettu kromosomiin 5q liittyvän SMA-taudin hoitoon. Tutkimusnäyttö nusinerseenin hoidollisista vaikutuksista perustuu pääasiassa kahteen satunnaistettuun faasin III tutkimukseen (ENDEAR ja CHERISH), joissa nusinerseeniä verrattiin lumetoimenpiteeseen. Molemmat tutkimukset on keskeytetty nusinerseenille suotuisien vaikutusten vuoksi.
Alle 6 kuukauden iässä sairastuneet potilaat (SMA1). ENDEAR-tutkimuksessa 51 % nusinerseeni-ryhmän ja 0 % kontrolliryhmän potilaista saavutti motorisen kehitystason, arvioituna HINE-testin 2. osan mukaisesti. Lopulliseen analyysiin mennessä 39 % nusinerseeni-ryhmän ja 68 % kontrolliryhmän potilaista oli kuollut tai tarvitsi jatkuvaa ventilaatiota (HR 0,53; 95 %:n LV 0,32–0,89). Kokonaiselossaoloajan mediaania ei ole toistaiseksi saavutettu kummassakaan ryhmässä.
Yli 6 kuukauden iässä sairastuneet potilaat (SMA2 tai SMA3, CHERISH-tutkimus). Niiden potilaiden osuus, joilla toimintakykyä kuvaava HFMSE-tulos parani alkutilanteen ja kuukauden 15 välillä vähintään 3 pistettä, oli nusinerseeni-ryhmässä 57 % ja kontrolliryhmässä 21 % (RR 2,67; 95 %:n LV 1,45–4,90). CHERISH-tutkimuksesta ei ole raportoitu erillisinä alaryhminä SMA2- ja SMA3-potilaiden tuloksia.
Turvallisuus. Nusinerseenin annosteluun liittyen on raportoitu haittavaikutuksia, jotka vastaavat tavanomaisia lannepiston yhteydessä esiintyviä tapahtumia. Alle 6 kuukauden iässä sairastuneilla potilailla nusinerseenin yleisinä ja myös tavallisimpina vakavina haittavaikutuksina on raportoitu erilaisia hengitysteihin liittyviä oireita, joiden erottaminen SMA-taudin luonnollisesta oirekuvasta voi olla haastavaa.
Kustannukset. Yhden nusinerseeni-annoksen hinta on noin 83 000 euroa. Potilaskohtaiset lääkekustannukset ensimmäisenä hoitovuonna ovat noin 500 000 euroa ja seuraavina vuosina noin 250 000 euroa/vuosi. Budjettivaikutusarvion mukaan SMA1-, SMA2- ja SMA3-potilaiden yhteenlasketut nusinerseeni-hoidon lääkekustannukset ensimmäisenä hoitovuonna ovat noin 13,5 miljoonaa euroa ja viidentenä vuonna noin 8,4 miljoonaa euroa, mikäli hoitoa saavia potilaita on vuosittain hieman alle 30. Kustannukset painottuvat lievempiin tautityyppeihin (SMA2 ja SMA3), joissa elinajanodote on pidempi ja siten myös potilasmäärä on suurempi. Laskelmassa huomioitiin vain lääkekustannukset ilman mahdollisia sairaalakohtaisia alennuksia.
Yhteenveto. Nusinerseeni-hoito on erittäin kallista. Hoidon vaikutukset ovat suotuisat lumeeseen verrattuna, mutta vaikutuksia ei tunneta pitkällä aikavälillä. Hoidon vaikutuksia ei ole tutkittu satunnaistetussa tutkimusasetelmassa geneettisesti diagnosoiduilla oireettomilla potilailla eikä yli 9-vuotiailla. Nusinerseeni-hoidon käyttöönottoa harkittaessa voitaisiin pyrkiä hyödyntämään hallitun käyttöönoton sopimuksia. Tällaisissa sopimuksissa voidaan sopia esimerkiksi suorista hinnan alennuksista tai hinnoittelun kytkemisestä hoidon tuloksiin tai hoidettavien potilaiden lukumäärään. Tämän kaltaisia sopimuksia hyödynnetään laajasti useissa Euroopan maissa uusien hoitojen käyttöönoton yhteydessä.
↧